A PCOS és az egészséges életmód

Mi is a PCOS? Milyen kezelési lehetőségei léteznek? Lehetséges életmódbeli változtatásokkal enyhíteni a betegség tüneteit?

Most ezekre a kérdésekre adunk választ, és kitérünk arra, hogy az életmód hogyan van összefüggésben a PCOS kialakulási lehetőségével. Fontos kiemelnünk, hogy a PCOS csak orvosi diagnózis után kezelhető, és terápiáját csak szakértővel szorosan együttműködve ajánljuk!

Mi a PCOS?

A PCOS (policisztás ovárium szindróma), egy olyan hormonális rendellenesség, amely egyre több nőt érint a modern világban. Felmérések szerint a nők tizede érintett lehet. A PCOS az egész szervezetre kiterjedő tünetegyüttessel járhat, amely kihatással lehet a nők áltanános egészségére és közérzetére is. A PCOS kezelésében a gyógyszeres kezelés mellett fontos tényező az életmód megváltoztatása, amellyel jelentős és hosszantartó eredményeket érhetünk el.

Kialakulásának lehetséges okai:

  • genetikai tényezők
  • életmódbeli faktorok (pl. stressz, ehízás, mozgásszegény életmód)

Ezek jelenlétében az egész szervezetet érintő anyagcsere-betegség léphet fel, amely következtében kialakul az inzulin hormonra való érzékenység csökkenése (úgynevezett inzulin-rezisztencia). A szervezet így képtelen fenntartani a normál szénhidrátháztartás és vércukorszintet. Az vércukorszint szabályozatlansága az egész hormonrendszerre hatással van. Jellemzővé válik a hormonok túltermelődése, ezzel együtt a női szervezetben is előforduló, egyébként normális értékű férfi nemi hormonoké is. 

Milyen tünetekkel jár a PCOS?

  • a ciklus szabálytalanságával
  • petefészek cisztákkal
  • fokozott testsúllyal
  • hajhullással
  • bizonyos hormonok túltermelődése miatt fokozott szőrzettel (pl. az arcon, mellkason)
  • rendszertelen menstruációval
  • terméketlenséggel
  • pszichés tünetekkel: alvászavar, erős hangulatváltozások, idegesség, depresszió

Fontos kiemelnünk, hogy bár a PCOS egy krónikus állapot,  sok kezelési lehetőség áll a rendelkezésünkre, amivel enyhíteni lehet a tüneteken. A leghatásosabb az, ha az egyéni állapot felmérése után személyre szabott kezelési tervet alakítunk ki szakértő segítségével. Az orvosi kezelés mellett a legfontosabb tényező az egészséges életmód kialakítása, amivel az életminőség nagyban javítható.

Hogyan változtathatunk az életmódunkon?

🍎 Táplálkozás: az egészséges étrend fenntartása nagyon fontos, ebben az esetben a hangsúly a vércukorszint kiegyensúlyozásán van. Érdemes magas glikémiás indexű ételeket és édességeket rostokban gazdag ételekkel, zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonákkal és sovány fehérjékkel helyettesíteni.

🏃 Testmozgás: heti legalább 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgás javasolt, amely segíthet az inzulinérzékenység javításában és a testsúlykontrollban.

🤍 Testsúlykezelés: ha túlsúly áll fenn, a testsúly csökkentése segíthet a tünetek enyhítésében. Már egy kis testsúlycsökkenés is pozitív hatással lehet a PCOS-re.

A Sanavie-nél az egészséges életmód kialakításában szakértői támogatást nyújtunk, egy megértő, bíztató környezetben. Segítségünkkel elérhető az optimális testsúly folyamatos tanácsadás és testösszetétel mérés mellett. A PCOS kezelésében emellett endokrinológusok és nőgyógyászok szakértelmét érdemes igénybe venni, akik segíthetnek személyre szabott terápia kidolgozásában.