Mit jelent a hiányos táplálkozás?

Kérjen időpontot konzultációra!

Orvos és gyógyszerész tanácsadóink segítenek abban, hogy
garantáltan és egészségesen érje el céltestsúlyát,
illetve kialakítsa fenntartható életmódját.

Hiányos táplálkozás alatt a gyógyászatban azt a többnyire krónikus hiányállapotot értjük a makro- és mikrotápanyagok tekintetében, amely a szervezet összetételének kedvezőtlen megváltozásához vezet.

Az okok sokfélék lehetnek és függetlenek a páciens testsúlyától, életkorától. A tünetek többnyire csak akkor jelentkeznek, amikor a hiányos táplálkozás folyamata már előrehaladott állapotban van.

Kiket érint a hiányos táplálkozás?

Elsősorban az időseket, de minden korosztályban előfordulhat. A hiányos táplálkozás nyilvánvaló formája, az alultápláltság mellett a tartós gyulladásos folyamatokkal járó betegségek is kiválthatják a testösszetétel és a tápláltsági állapot megváltozását és ezáltal az egészség károsodását.

A táplálkozási hiányállapot a túltáplálás következménye is lehet, mivel a túlsúlyt gyakran a hibás táplálkozás okozza.

A hiányos táplálkozás kezelése és megelőzése

A táplálkozási hiánybetegségek kezelésére speciális termékünk, az INSUMED Bestform alkalmas, amely értékes fehérjék segítségével építheti fel újra az izomtömeget és ugyanakkor javíthatja az általános egészségi állapotot.

A diétaterapeutánk BIA mérés (testösszetétel meghatározás) eredménye alapján határozza meg a személyre szóló táplálkozási terápiáját.

Milyen következményei vannak a táplálkozási hiánynak?

A hiányosan táplálkozó páciensek körében a tápanyag- és mindenekelőtt a fehérjehiánynak igen súlyos következményei fordulhatnak elő. A fehérjehiány minden esetben az izomzat leépülésével jár. A következmény az izom „elszegényedésétől” (szarkopenia) az életveszélyes izomsorvadásig (cachexia) terjedhet.

Kóros elhízáshoz (a BMI 30 fölötti értéket mutat) gyakran társul még a szervezet krónikus, katabolikus gyulladása. Ez azt jelenti, hogy a leépülés és beépülés egyensúlya a leépülés irányába tolódik el, és ez a folyamat tartósan fennáll. A gyulladás a zsírszövetben jön létre, és ez az oka pl. a szív- és keringési betegségeknek és az inzulin-rezisztenciának. Így a hiányos táplálkozás magas rizikófaktort jelent a járulékos betegségek szempontjából.

A hiányos táplálkozás diagnózisa

A páciens túlsúlya vagy átlag alatti súlya, krónikus betegsége, egészségtelen életvitele (pl. gyorséttermi ételek, alkohol, stressz) jeleznek az orvosnak, hogy esetleg fennálló táplálkozási hiánybetegséggel áll szemben.

Mivel a hiány normál testsúly esetén is fennállhat, ezért a súlymérések és a laborvizsgálatok csak korlátozottan fejezik ki a páciens tápláltsági állapotát.

Az egészségi – és tápláltsági állapot diagnosztizálása bioelektromos impedancia analízissel (BIA mérés) történik. Az ismételt mérések lehetővé teszik a folyamatot kísérő ellenőrzést, aminek a segítségével a táplálkozási terápia sikere nyomon követhető.

A BIA-mérés és a mért adatok elemzése az INSUMED Akern szoftverrel alapvetően fontosak az INSUMED BESTFORM-mal folytatott táplálkozási terápiában.

Kizárólag a páciens tápláltsági állapotának és testösszetételének ismeretében, valamint állandó kontroll során lehet sikeres a táplálkozás-gyógyászati beavatkozás.

Forrás: insumed.net