Budapest, Szeged, Orosháza

Eredménystatisztikáink

A Sanavie életmód- és diétaterápia súlyproblémával rendelkezőknek – kiemelten túlsúlyos pácienseknek – nyújt egészségügyi szolgáltatást. Szolgáltatásunk alapja a folyamatos orvosi-gyógyszerészi felügyelet és a megfelelő életmódot kijelölő, egyénre szabott iránymutatás. Fő tevékenységünk a táplálkozási tanácsadás, testtömeg optimalizálás céljából. Emellett egészséget támogató, fenntartható javaslatokkal látjuk el pácienseinket. Kiemelt figyelemmel fordulunk az inzulinrezisztenciával, pre-diabetessel illetve 2-es típusú diabetes mellitussal rendelkező betegek felé, hogy személyre szabott ellátásban részesüljenek. Arra vagyunk hivatottak, hogy a diétaterápia és életmód-tanácsadás eszközeivel széleskörű változást érjünk el a hozzánk forduló páciensek egészségében.

PÁCIENSEINK BMI ÉRTÉKEI ÁTLAGOSAN 51%-AL JAVULNAK

A javulás legjellemzőbb az idős 65+ korosztályban, ahol a kezdeti átlagos BMI-hez (100%) képest közel triplájával (273%!) jobb az utolsó mért átlagos BMI, azaz átlagosan 173%-os javulás érhető el. A többi korosztályban az utolsó mért átlagos BMI az első méréshez képest: idős 55-65 esetében 48%-al jobb, felnőtt 45-55 esetében 66%-al jobb, felnőtt 25-30 esetében 60%-al jobb, fiatal felnőtt 18-35 esetében 22%-al jobb.

A diagram alapján látható is, hogy pácienseink kezdeti BMI értéke a kor előrehaladtával romlik. Összességében elmondható, hogy sokkal jobb testösszetétellel zárják le átlagosan pácienseink a diétát.

Érdemes megemlíteni, hogy tartalmazza az elemzés azokat a pácienseket is, akik hamarabb hagyták abba a diétát, mint tervezeték, vagy nem terveztek túl nagy súlyt leadni. Az első és utolsó BIA mérés között változó, hogy mennyi idő telt el.

BMI: A Body Mass Index (BMI) azaz a testtömegindex: az elhízás mértékének jellemzésére használatos mérőszám. Kiszámítása: a kilogrammban mért testtömeg és a méterben meghatározott testmagasság négyzetének hányadosa (BMI=kg/m2). Az egyén: kórosan sovány, ha ez az értéke kisebb, mint 20; normális testsúlyú: ha ez az értéke 20 vagy a feletti, de nem haladja meg a 25-öt; túlsúlyos: ha ez az érték 25 és 30 közé esik; elhízott: ha ez az érték nagyobb, mint 30.

A szervezet összetételéről a leggyorsabban és legegyszerűbben BIA-méréssel szerezhetünk pontos információt. A test összetételének ismerete nem csak túlsúly esetében és nem csak a diétaterápia alatt fontos. Ha például valaki cukorbeteg, fontos ismernünk a testösszetételét és ennek változását, a diabetológiai terápia során.

Az – életkortól független – hiányos táplálkozásúak esetében szintén fontos az állapotfelméréshez a BIA-mérés, mivel ennek segítségével lehet a terápiát nyomonkövetni. A sportolók erőnlétének, edzettségi állapotának, az edzések hatásának „alap” diagnosztikáját szintén lehetővé teszi a BIA-mérés. Az INSUMED tanácsadók egy speciális, rendkívül érzékeny és ezért nagyon pontosan dolgozó orvosi műszert, az AKERN 101 nevű BIA műszert használják a mérésre.

A BIA-mérés eredménye megmutatja, hogy mennyi a szervezet: zsírtartalma; zsírmentes állománya; izomállománya; sejtközötti állománya; a szervezet teljes folyadék tartalma; a sejten belüli folyadék tartalma; a sejten kívüli folyadék tartalma; a szervezet alapanyagcseréje.

A mérési eredményből megtudhatjuk, hogy a zsír – izom – víz egymáshoz viszonyított aránya szervezetünkben egészséges-e, vagy kóros.

A nagy fogyás (15-30%) elérése pácienseink közel 20%-át érinti, meghatározó többségük 1 éven belül eléri ezt – több, mint harmaduk fél éven belül is. A nagyon nagy fogyás (30%+) nagyobb induló testsúllyal rendelkezők esetén merülhet fel, specialitásunk, hogy ezt fenntarthatóan és egészséges keretek között történjen. Időtartam tekintetében ez eddig ugyanolyan valószínűséggel történt meg 1 éven belül, míg 1 éven túl.

A DIÉTATERÁPIA SEGÍTSÉGÉVEL PÁCIENSEINK 25%-A
3-6 HÓNAPON BELÜL MEG TUD SZABADULNI TESTSÚLYÁNAK
5-15%-ÁTÓL

A legjellemzőbb (pácienseink kétharmada) 5-15%-os fogyás kitűzése célként, többnyire rövid, 0-90 napig tart ennek a célnak az elérése. Ez a fogyás többnyire a pácienseknek nagy fogyásnak minősül, mert nem rendelkeznek ennél nagyobb felesleggel. Tehát az 5-15% fogyással már egészséges és esztétikus tartományba érkeznek, így nincs szükségük további diétára.

Az elemzésben benne vannak a 40 kg-os és 250 kg-os páciensünk mérési eredményei is, egyedi értékek és várható időtartam kiszámításához kérjen segítséget diétaterapeutánktól! A diéta segítségével nem csupán megszabadulnak súlyfeleslegüktől pácienseink, hanem megtanulják új súlyukat megtartani.

ZSÍRBÓL FOGYNAK PÁCIENSEINK ÉS ELKERÜLJÜK AZ IZOMBÓL FOGYÁST

 

Ahol nem izomnövelés a cél, ott is jellemzően nő az izom a testsúly arányában, mivel csökken a testsúly.

A diagramon látható, hogy a magas fehérje bevitelnek, valamint alacsony szénhidrát és zsír fogyasztásnak köszönhetően az egyének nagyrészt a zsír feleslegtől szabadulnak meg, míg az izomtömeget a szervezetben sikeresen megtartják, ideális esetben növelik, mely segíti az alapanyagcsere gyorsulását, ezzel együtt a fogyás időtartamát is.

A diéta során különös figyelmet szentelünk a szervezet megfelelő összetételének. Fő szempont, amelyet a program során rendszeresen felügyelünk, hogy az egyén a nem kívánt súlyát zsírból adja le, ne pedig az izomtömegből.

Az első időszakban van egy jelentősebb, intenzívebb fogyási folyamat, mely annak köszönhető, hogy a máj glikogén raktárai elkezdenek kiürülni, így megindul a szervezetben a zsír bontása. A diagram szerint összességében elmondható, hogy már 5-6 időszak alatt jelentősen változtatható a testösszetétel.

Egy időszak 20-25 napnak felel meg. A diagram az átlagos változást nézi, ettől jóval nagyobb változások is előfordulhatnak a gyakorlatban. BCM: testsejtállomány; FM: zsírállomány. A diagramban a testsúly, a BCM és az FM átlagos aggregált változását vesszük figyelembe.

ÁTLAGOSAN 1,5 KG-OT ADNAK LE PÁCIENSEINK 2 HETENTE
A DIÉTA TELJES IDŐTARTAMA ALATT

A diéta elején jellemzően – nemenként eltérően – 4-6 kg-os fogyások fordulnak elő, később valamennyire belassul a fogyási folyamat. Az első diagramon látható, hogy legfeljebb mekkora fogyások történtek pácientúránkban; a második diagramon pedig, hogy mi az átlagosan jellemző súlycsoportonként és időkategóriánként elkülönítve.

Elmondható, hogy a testösszetételt nem figyelve 1 éven belüli diétaterápia során (nem figyelve a teljesen eltérő alapvető testtömegeket) átlagosan 15-30 kg testsúlycsökkenés érhető el a vizsgált súlycsoportokban. Az induló súlycsoport alapján egyértelmű, hogy a súlycsoportok intervallumának növekedésével az átlagos testsúlycsökkenések is nőnek.

MÓDSZERTAN

 

A mintavétel 23,000 darab BIA mérési eredményből (hozzávetőleg 3,300 páciens mérési eredményéből) és ezekhez kapcsolódó feljegyzésekből, számításokból készült. A mintavételben rendszeresnek, tehát egybefüggő diétának minősül, ha két mérés között legfeljebb 64 nap telt el. Az ezt meghaladó időtáv esetében az elemzés két különböző diétának tekinti, viszont egy páciensnek, így az elemzésben kimutatott testsúlycsökkenések a valóságban nagyobbak lehetnek. A mintavétel nem tartalmaz olyan mérési eredményt, ahol a páciens nem kezdte el a diétát, vagy nem ért el legalább 2,5 kg testsúlycsökkenést: ezen páciensek száma az elemzésben 50 fő alatti és a 23,000 darabos mintavétel nem tartalmazza ezeket.

Készült: 2023. december 11.

© Sanaviediet Kft.

Szemléletmódunk, módszerünk

A szemléletmódunk és módszerünk alapja, hogy pácienseinket komplexen vizsgáljuk saját fizikális-mentális és környezeti körülményeik alapján, majd ennek ismeretében építjük fel a személyre szabott funkcionális terápiát. A folyamatos követés biztosítja, hogy a változáshoz alkalmazkodó, rugalmas tanácsokkal tudjuk ellátni pácienseinket. A rendszeres kontrollok során pácienseinkkel partneri viszonyt alakítunk ki. Ez fontos pontja szemléletmódunknak, mivel már itt elkezd kialakulni pácienseinkben a felelősségtudat saját egészségükkel kapcsolatban. Emellett edukációval integráljuk szakmai tudásunkat pácienseink életébe, hogy elősegítsük berögzült szokásrendszereik változását.

A folyamat kezdetén végzünk egy állapotfelmérést, amely BIA (Bioelektromos impedancia analízis) testösszetétel mérésből, testsúlymérésből, és has-körfogat mérésből áll. Emellett az első konzultáción bővebben kitérünk a személyes célokra, az életmódváltásra kiható buktatókra, életkörülményekre, egészségügyi tényezőkre. Ezek alapján kijelöljük azt a célt és ütemtervet, ami az adott páciens számára fenntartható, elfogadható és reális.

Ha szükséges, túlsúlyos pácienseink számára az Insumed trinkmachzeilt funkcionális élelmiszer fogyasztását írjuk fel, amely kivált egy vagy két étkezést a nap folyamán. Ez az élelmiszer folyamatosan alacsonyan tartja az inzulinszintet, ezzel biztosítva a zsírsejtek felhasználását, tehát a súlyvesztést. Emellett minden szükséges tápanyagot bejuttat a szervezetbe, amely megelőzi bármilyen hiányállapot kialakulását. Így éhezés illetve koplalás nélkül havonta 4-6 kg testtömeg csökkenés érhető el izomvesztés nélkül. 

A rendszeres kontroll alkalmak során alkalmazkodunk a közben kialakult személyes helyzetekhez, és mérésekkel nyomon követjük, hogyan reagál a szervezet az életmódváltásra. A kitűzött egészségügyi állapot és testsúly elérése után a funkcionális élelmiszert fokozatosan visszaállítjuk egészséges, tápláló normál étkezésekre. Pácienseinket szakmai tudáson alapuló tanácsokkal látjuk el különböző reform élelmiszerek, főzéstechnikai megoldások gyakorlati alkalmazásával, és a mindennapi rutinszerű egészséget támogató táplálkozás megvalósításával kapcsolatban. 

Szolgáltatásunk segítséget tud nyújtani az alábbi problémákkal kapcsolatban:

  • testsúlycsökkentés
  • prediabetes
  • inzulinrezisztencia
  • reflux
  • PCOS
  • ízületi fájdalmak
  • alvási apnoe
  • kardiovaszkuláris ateroszklerotikus metabolikus betegségek, ezek rizikófaktorainak megszüntetése

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a páciens-központú egészségügyi rendszerek kialakítása elengedhetetlen az egyén egészségének létrejöttéhez és fenntartásához, a betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Megfigyelhető, hogy módszerünk sikeressége garantált, ha a  páciensekkel kialakul egy megértő, partneri viszony, amelyben figyelmet kap az egyén, és amelyben befogadásra kerül a szakmai tudás. Emellett nagyon fontos elemnek tartjuk az egészségügyi szektorok kapcsolatának kialakulását, kommunikációját az egészségmegőrzésben.