Sokan nyűgösnek, extra feladatnak, vagy egyenesen fölösleges időpazarlásnak érzik a táplálkozási napló vezetését. Nem szeretik leírni, pontosan mit ettek egy nap során, mégis, sok táplálkozási tanácsadó kéri, hogy foglalkozzanak vele.

Vajon miért érdemes rászánni az időt és energiát a napló vezetésére? Nézzük meg, hogy mit nyerhetünk az étkezési szokásaink rendszeres követéséből!

  • Tudatosság növelése: Sokszor könnyen elfelejtjük, hogy mit eszünk egy nap során. A főétkezéseket még lehet, hogy fel tudjuk idézni, de azt már nehezen, hogy mit nassolunk az étezések között, vagy akár főzés közben. A táplálkozási napló vezetése segít átlátni, hogy mit és mikor eszünk, így ha változtatni szeretnénk étkezési szokásainkon, tudatosíthatjuk mindennapjaink kritikusabb pontjait.

  • Táplálkozási mintázatok feltárása: A napló segíthet az étkezési szokásaink feltárásában. Megfigyelhetjük, mely étkezéseknél eszünk többet vagy kevesebbet, mely napszakokban érezzük éhesebbnek magunkat. Ezek alapján előre felkészülhetünk, és kijavíthatjuk a problémás területeket.
  • Célkitűzések elérése: Diéta során a napló segíthet nyomon követni az előrehaladást, fejlődést. Megmutatja, mely ételek, táplálkozási szokások segítettek minket leginkább a kitűzött cél elérésében. Ezekhez a későbbiekben visszatérhetünk, amikor úgy érezzük, kibillentünk az egyensúlyból.
  • Stressz és érzelmi evés kezelése: A napló vezetése lehetővé teszi a hangulatunk és a táplálékbevitelünk közötti kapcsolat felismerését. Így könnyebben kezelhetővé válik az érzelmi evés, és kellő odafigyeléssel stresszhelyzetekben is egészségesebb döntéseket hozhatunk.
  • Tanulás az egészséges étkezésről: A napló vezetése során folyamatosan tanulhatunk az élelmiszerek összetételéről, az ételek tápanyagtartalmáról és az egészséges étkezésről, ami hosszú távon is előnyünkre válhat.

Ráadásul nem is szükséges papíron, füzetben vezetnünk a táplálkozási naplónkat. Vezethetjük jegyzetként a telefonunkon, vagy használhatunk olyan alkalmazást, ami kifejezetten erre a célra jött létre. Tanácsadásainkon a magyar nyelven elérhető, ingyen letölthető, és könnyen kezelhető kalóriabázis alkalmazást szoktuk ajánlani. Rengeteg lehetőség van, amivel sokkal kevésbé időigényes a táplálkozási napló vezetése. Találjuk meg a számunkra legkényelmesebb megoldást!